ΖΩΗ

English/Ελληνικά

Η Ζωή, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta με πομπό GPS κατά την απελευθέρωσή της τον Μάιο του 2019.

ΖΩΗ, η Μυκονιάτισσα

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έπνεαν βόρειοι άνεμοι όταν μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε να επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας στη βορειοδυτική Νάξο.
Ένας ερασιτέχνης ψαράς βρήκε τη χελώνα στα ανοιχτά της παραλίας Γρόττα, η οποία προσπαθούσε μάταια να βουτήξει. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ενημερώθηκε και το γεγονός ότι η θαλάσσια χελώνα δεν μπορούσε να καταδυθεί υποδείκνυε προβλήματα πλευστότητας και έτσι ο ψαράς καθοδηγήθηκε πώς να συλλέξει τη θαλάσσια χελώνα με ασφάλεια και να την μεταφέρει στο λιμάνι της Νάξου.

Η Ζωή βρέθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 να επιπλέει στην παραλία της Γρόττας από έναν ψαρά. Ήταν ανίκανη να καταδυθεί.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 η θηλυκή θαλάσσια χελώνα του είδους C. caretta εξετάστηκε στον σταθμό μας και πήρε το όνομα Ζωή. Η συσσώρευση βαλάνων στο καβούκι, το πλάστρον καθώς και το κεφάλι και τα πτερύγιά της ήταν ένδειξη κακής υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανάπτυξη πολλών και ποικίλων μεγεθών βαλάνων στο πλάστρον της Ζωής.

Η ταλαιπωρημένη χελώνα έλαβε πρώτες βοήθειες και ξεκούραση και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε με πλοίο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα.

Στο σταθμό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, η Ζωή έλαβε τις πρώτες βοήθειες και αφαιρέθηκαν τα παράσιτα που είχαν αναπτυχθεί μέσα στα βλέφαρά της και γύρω από το κεφάλι της.

Εκεί, η εξέταση έδειξε ότι η Ζωή έπασχε από πνευμονική λοίμωξη και έτσι παρέμεινε τον χειμώνα στο Κέντρο Διάσωσης, αφού τα νερά της Ελλάδας ήταν πλέον πολύ κρύα για να απελευθερωθούν θαλάσσιες χελώνες.

Καθώς περιμέναμε να ανέβει η θερμοκρασία της θάλασσας, η Ζωή ξεκουραζόταν στην Γλυφάδα υπό τη φροντίδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ξεκίνησε τη διαδικασία απόκτησης πομπού GPS για τη Ζωή, με τη ευγενική υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund.

Λίγο πριν την επιστροφή της στη Νάξο, τοποθετήθηκε ο πομπός GPS στο κέλυφός της που θα μας παρείχε πολύτιμα στοιχεία για τις κινήσεις της.


Τον Μάιο του 2019, δύο μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συνόδευσαν τη Ζωή πίσω στη Νάξο όπου θα γινόταν η επανένταξή της στη θάλασσα, εξοπλισμένη πλέον με πομπό GPS που θα μας έδινε στοιχεία για τις κινήσεις και την κατάσταση της υγείας της.
Η Ζωή ήταν η πρώτη θαλάσσια χελώνα που απελευθερώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με πομπό.


Στις 30 Μαΐου, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην παραλία του Αγίου Προκοπίου, κάτοικοι του νησιού καθώς και επισκέπτες, μαθητές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του Cyclades Preservation Fund. Ακόμη και ο ψαράς που είχε σώσει τη Ζωή παρευρέθηκε στην απελευθέρωση μαζί με την οικογένειά του.

Με εκπροσώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ, του Cyclades Preservation Fund και των Προσκόπων!

Όταν η Ζωή τοποθετήθηκε στην άμμο, απλά σήκωσε το κεφάλι της σαν να ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήταν ελεύθερη να επιστρέψει στο σπίτι της και μετά, χωρίς δισταγμό, σύρθηκε προς τα κρυστάλλινα νερά.
Το πρώτο βράδυ, η Ζωή κατευθύνθηκε δυτικά προς το νησί της Πάρου και δύο μέρες αργότερα ο πομπός GPS της έδειξε ευθεία πορεία βόρεια προς τη Μύκονο.
Και εδώ η Ζωή πέρασε όλο το καλοκαίρι!
Το συμπέρασμα ήταν ότι, πιθανότατα, η Ζωή προερχόταν από τη Μύκονο, όταν βρέθηκε άρρωστη να επιπλέει και οι βόρειοι άνεμοι την είχαν παρασύρει νότια προς τη Νάξο.
Αν και οι χελώνες C. caretta θεωρούνται μεταναστευτικό είδος, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε ένα άτομο να δείχνει προτίμηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Τα δεδομένα της Ζωής απέδειξαν ότι μια ενήλικη χελώνα C. caretta θα μπορούσε να κατοικεί στο Αιγαίο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Οι μετακινήσεις της Ζωής από τις 30 Μαΐου 2019 έως τις 10 Νοεμβρίου 2020. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος στην Μύκονο εκτός από τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020 που ταξίδεψε βόρεια. (Σημείωση: ορισμένα σημεία δείχνουν τη θέση της στη στεριά, αλλά το σήμα έχει απόκλιση και δεν είναι 100% ακριβές)

Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή της, τον Μάιο του 2020, η Ζωή έδειξε για πρώτη φορά ότι ταξίδευε, καλύπτοντας συγκεκριμένα μια περιοχή περίπου το 1/3 του Αιγαίου πελάγους, φτάνοντας στη Χίο στα ανατολικά και στην Εύβοια και στην Κύθνο στα δυτικά. Αυτό έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου του 2020, που συμπίπτει με την περίοδο ζευγαρώματος για το είδος C. caretta στο Αιγαίο Πέλαγος.
Αν και η Ζωή δεν είναι κάτοικος της Νάξου και δεν έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε από κοντά, ο πομπός της μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τις κινήσεις της, αλλά και για την ασφάλειά της από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε και να παρακολουθούμε τη Ζωή μέσω του πομπού της για όσο το επιτρέπει το πρόγραμμα και ελπίζουμε να παραμείνει μακριά από κινδύνους!

Ένα όμορφο μήνυμα από το 2ο Νηπιαγωγείο Νάξου για τη Ζωή!

“Η αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι το πιο ευγενικό γνώρισμα του ανθρώπου.”

– Charles Darwin

Στοιχεία επικοινωνίας

Οδός Παπαβασιλείου
Χώρα Νάξου, 84300
Ελλάδα