ΟΔΥΣΣΕΑΣ

English/Ελληνικά

Ο Οδυσσέας ήταν η πρώτη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta νεοσσός που υποβλήθηκε σε θεραπεία στον σταθμό του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου.

Oδυσσέας, ο γενναίος

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι οι χαμηλότερες και οι καιρικές συνθήκες οι πιο άγριες, οι θαλάσσιες χελώνες C. caretta συνήθως προσπαθούν να βρουν θερμότερες και πιο ήρεμες θάλασσες, όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να τραφούν. Αυτές οι αντίξοες συνθήκες μπορεί να είναι πιο δύσκολες για μικρής ηλικίας χελώνες, όπως η περίπτωση του μικρού Οδυσσέα.

Ήταν 26 Ιανουαρίου 2018, όταν μια σκουρόχρωμη χελώνα-νεοσσός βρέθηκε από κατοίκους της Νάξου στην παραλία της Γρόττας. Το μωρό χελωνάκι μεταφέρθηκε στον σταθμό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Σύμφωνα με το μέγεθός του, το χελωνάκι είχε γεννηθεί το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή ήταν μόλις μερικών μηνών και, κανονικά, τέτοιες νεαρές θαλάσσιες χελώνες, μόλις γεννηθούν, θα μπουν σε μια «μανία κολύμβησης» όπως λέγεται, θα κολυμπούν ασταμάτητα για μέρες μέχρι να φτάσουν σε ανοιχτά νερά και στη συνέχεια κατευθύνονται νότια προς θερμότερα και ασφαλέστερα νερά όπου τρέφονται στην στήλη του νερού έως ότου μεγαλώσουν στο νεανικό στάδιο (περίπου 10 ετών).
Αλλά ο μικροσκοπικός Οδυσσέας δεν κατάφερε να φτάσει στα θερμότερα νερά.

Κατά την άφιξή του, ο Οδυσσέας εξετάστηκε και έλαβε τις πρώτες βοήθειες.

Ευτυχώς, άνθρωποι που νοιάστηκαν τον βρήκαν και τον έφεραν στο σταθμό μας.
Οι θαλάσσιες χελώνες-νεοσσοί δεν φτάνουν συχνά στα κέντρα διάσωσης, με αποτέλεσμα οι γνώσεις και η εμπειρία μας να είναι περιορισμένες. Με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και του κτηνιάτρου άγριων ζώων Δρ. Ποσάντζη, αποφασίστηκε ότι το χελωνάκι ήταν πολύ αδύναμο για το μακρύ ταξίδι στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα και θα παρέμενε στη Νάξο.

Την επόμενη μέρα έγιναν ακτινογραφίες και έδειξαν εκτεταμένη πνευμονική λοίμωξη, επιπλέον υπέφερε από υποθερμία και εξάντληση.
Αμέσως, ο μικρός Οδυσσέας ξεκίνησε την φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία του.
Σταδιακά, η θερμοκρασία του σώματός του αυξήθηκε και ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία του. Μέσα σε λίγες μέρες μάλιστα τοποθετήθηκε σε νερό, όπου κολυμπούσε δυναμικά και έφαγε για πρώτη φορά μόνος του.

Το χελωνάκι ξεκουράζεται στην μικρή δεξαμενή του!


Αν και υπήρχαν μέρες που ο Οδυσσέας ανταποκρινόταν θετικά στη θεραπεία του και τρεφόταν μόνος του, άλλες μέρες αδρανούσε.
Τέλη Φεβρουαρίου το 2018, ο Οδυσσέας ήταν ζωηρός, κολυμπούσε σε μια βαθύτερη δεξαμενή και τρεφόταν μόνος του!
Νέες ακτινογραφίες έγιναν σε τοπικό κτηνιατρικό κέντρο που έδειξαν ότι η λοίμωξη των πνευμόνων του είχε υποχωρήσει, πράγμα που σήμαινε ότι το μωρό χελωνάκι ήταν απολύτως υγιές.
Δυστυχώς, η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν ακόμα πολύ κρύα για να επιβιώσει ο μικρός, με αποτέλεσμα να παραμείνει υπό τη φροντίδα μας μέχρι να έρθει το καλοκαίρι.

Όταν ήρθε ο Μάιος και οι θερμοκρασίες είχαν αυξηθεί, ο Οδυσσέας έμοιαζε τελείως διαφορετικός από το αδύναμο χελωνάκι που ήταν τον Ιανουάριο!
Τα χρώματά του είχαν αλλάξει και είχε πάρει περισσότερα από 200 γραμμάρια σε βάρος, κολυμπώντας και καταδύοντας με μεγάλη ευκολία και δύναμη.

Ο Οδυσσέας τον Ιανουάριο 2018 και 4 μήνες αργότερα τον Μάιο 2018.

Όταν βρέθηκε, ο Οδυσσέας ζύγιζε 80 gr, πριν την απελευθέρωσή του ζύγιζε 297 gr!
Στις 19 Μαΐου 2018, δύο εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου μετέφεραν το χελωνάκι C. caretta με σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα νότια της Νάξου.
Σαν να ήξερε τι συνέβαινε, ο Οδυσσέας συμπεριφερόταν άγρια και νευρικά στη μικρή του δεξαμενή πριν τον απελευθερώσουν στη ζεστή, ήρεμη θάλασσα.
Είναι σπάνιο θέαμα να βλέπεις έναν νεοσσό χελώνας να κολυμπά στην φύση και ο Οδυσσέας μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια τόσο μικρή χελώνα να κολυμπάει στη θάλασσα!
Ενθουσιαστήκαμε και με ενθουσιασμό ακολουθήσαμε τον μικρό Οδυσσέα να επιστρέφει σπίτι του και να κολυμπά σαν να είχε μόλις ξαναγεννηθεί!

Ο Οδυσσέας ήταν μια δύσκολη περίπτωση λόγω του νεαρού της ηλικίας του και σπάνια έχει διασωθεί και αντιμετωπιστεί επιτυχώς νεοσσός χελώνας στην Ελλάδα. Χάρη στον Οδυσσέα, όμως, μάθαμε πολλά και είμαστε σίγουροι ότι ο δικός του δυνατός χαρακτήρας έπαιξε σημαντικό ρόλο και δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ και του γιατρού κ. Ποσάντζη.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο της απελευθέρωσης του Οδυσσέα!

“Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελπίζουμε για πρόοδο είναι να κάνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται για την ενσυναίσθηση. Πώς θα το κάνουμε αυτό;
Τους λέμε ιστορίες. Τους βοηθάμε να σκέφτονται διαδίδοντας καλοσύνη και ενσυναίσθηση παντού, μακρύτερα και ευρύτερα από το μίσος.”

— Dr. Jane Goodall

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στοιχεία επικοινωνίας

Οδός Παπαβασιλείου
Χώρα Νάξου, 84300
Ελλάδα