ΡΙΚΑ

English/Ελληνικά

Η Ρίκα, μια νεαρή χελώνα Caretta caretta το καλοκαίρι του 2021 κολυμπά στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου.

ΡΙΚΑ,

η επιζώσα

Ήταν 21 Ιουλίου του 2017, όταν δύο εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου κολυμπούσαν με μασκοπέδιλα στα ανοιχτά της Αγίας Άννας όταν συνάντησαν μια θαλάσσια χελώνα που ξεκουραζόταν σε ένα μικρό λιβάδι θαλάσσιων φανερογάμων. Όταν οι κολυμβητές την πλησίασαν, παρατήρησαν μια πληγή στο κεφάλι της καλυμμένο με άλγη και καταδύθηκαν για να ελέγξουν την κατάστασή της. Η θαλάσσια χελώνα άρχισε να κολυμπά αλλά σε κάθετη θέση.

Η Ρίκα όπως την βρήκαν οι εθελοντές το καλοκαίρι του 2017. Παρατηρείστε την άλγη που έχει αναπτυχθεί στην πληγή στο κεφάλι της.

Αμέσως, αυτή η στάση σώματος της χελώνας ανησύχησε τους εθελοντές, καθώς είναι σημάδι ότι το νευρικό σύστημά της έχει υποστεί βλάβη. Η νεαρή χελώνα μεταφέρθηκε αμέσως στο σταθμό πρώτων βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, όπου μετά από εξέταση διαπιστώθηκε εκ προθέσεως τραυματισμός στο κρανίο και προβλήματα στην αίσθηση της ισορροπίας της χελώνας.

Αυτή η στάση σώματος κολύμβησης είναι αφύσικη για μια θαλάσσια χελώνα και υποδεικνύει νευρολογικά προβλήματα.

Δεδομένου της σοβαρότητας της κατάστασης της χελώνας, αποφασίστηκε η αποστολή της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο εθελοντής του συλλόγου μας Riccardo Trevisani μετέφερε ο ίδιος τη θαλάσσια χελώνα με το αυτοκίνητό του από τη Νάξο στην Αθήνα στο Κέντρο Διάσωσης και η θαλάσσια χελώνα ονομάστηκε Ρίκα!
Η Ρίκα έλαβε την καλύτερη νοσηλεία και θεραπεύτηκε γρήγορα. Στις 7 Οκτωβρίου 2017, η Ρίκα ήταν και πάλι υγιής και, φέροντας πλέον ταυτότητες στα μπροστινά της πτερύγια με μοναδικό κωδικό, ταξίδεψε πίσω στη Νάξο για να επιστρέψει στην θάλασσα.


Η Ρίκα νοσηλεύτηκε για περίπου 3 μήνες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα.

Η απελευθέρωσή της ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλήθος παρακολούθησε την νεαρή Ρίκα να επιστρέφει στο σπίτι της μετά την περιπέτειά της που θα μπορούσε να της είχε στοιχίσει τη ζωή. Στην αρχή δίστασε και έκανε μερικές στροφές στην άμμο, αλλά τελικά φάνηκε να θυμάται το σπίτι της και κατευθύνθηκε προς το νερό.
Ένας άλλος εθελοντής βρισκόταν στη θάλασσα για να την ακολουθήσει για να διασφαλίσει ότι συμπεριφερόταν φυσιολογικά και δεν παρουσίαζε προβλήματα. Η Ρίκα κολύμπησε γρήγορα και δεν έδειξε σημάδια δυσκολίας!

Η Ρίκα απελευθερώνεται μπροστά από ένα ανυπόμονο πλήθος τον Οκτώβριο του 2017.

Η ιστορία της όμως δεν τελειώνει εδώ!
Το επόμενο καλοκαίρι, η Ρίκα επέστρεψε στην ίδια περιοχή δείχνοντας εκπληκτική βελτίωση στο τραύμα της. Αν και ήταν λίγο επιφυλακτική στην παρουσία ανθρώπων, μπορέσαμε να την παρατηρήσουμε να τρέφεται και να ξεκουράζεται στα ρηχά της νοτιοδυτικής Νάξου.
Από εκείνη την ημέρα που βρέθηκε τραυματισμένη το 2017, η Ρίκα επιστρέφει στη Νάξο κάθε καλοκαίρι και κάθε φορά μεγαλώνει σε μέγεθος και το κρανίο της φέρει πλέον μόνο ένα λευκό σημάδι από την παλιά της πληγή.
Η Ρίκα έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, τόσο για τους εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στη θεραπεία της, και το γεγονός ότι κολυμπάμε μαζί της και θαυμάζουμε τη βελτίωση και την ανάπτυξή της μας γεμίζει περηφάνια και χαρά!
Αν κάποιος συναντήσει τη Ρίκα, μπορείτε εύκολα να την αναγνωρίσετε από αυτό το λευκό σημάδι στο κεφάλι της και τις ασημένιες ταυτότητες στα πτερύγιά της!

Πρόοδος του τραύματος της Ρίκα. Αν και τραυματίστηκε σοβαρά από ανθρώπινο χέρι, η Ρίκα επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στη Νάξο.
Τέτοια τραύματα χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν, αλλά σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας συμπεριφέρεται σαν μια απολύτως υγιής θαλάσσια χελώνα και είναι απόλαυση να την παρακολουθείς!
Η Ρίκα όπως παρατηρήθηκε το 2021 να αιωρείται πάνω από το αγαπημένο της σνακ, σπόγγους!

«Στα χέρια μας βρίσκεται πλέον όχι μόνο το δικό μας μέλλον, αλλά και όλων των άλλων ζωντανών πλασμάτων με τα οποία μοιραζόμαστε τη γη».

– Sir David Attenborough

Στοιχεία επικοινωνίας

Οδός Παπαβασιλείου
Χώρα Νάξου, 84300
Ελλάδα