
Υγρότοπος στο νησί της Νάξου, μια όαση για μόνιμα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.
Το νησί της Νάξου βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων με εμβαδόν περίπου 430 τετρ.χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζεται από μεσογειακό κλίμα, 148 χιλιόμετρα ακτογραμμής και η υψηλότερη κορυφή της, και των Κυκλάδων, αγγίζει τα 1004 μέτρα, το όρος Ζευς
Χάρη στην αυτονομία του νησιού σε νερό και μια μεγάλη οροσειρά που εκτείνεται από το βόρειο μέχρι το νότιο σημείο του νησιού στην ανατολική πλευρά του που μετατρέπεται σε πεδινή έκταση στην δυτική πλευρά, παρουσιάζεται ποικιλία οικοτόπων, από ξηρούς παράκτιους οικότοπους, μέχρι λιμνοθάλασσες, περιοχές με πλούσια βλάστηση και πολυάριθμα ρυάκια.
Επιπλέον, το Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται πάνω στην ανατολική οδό αποδημίας των μεταναστευτικών πτηνών, τα οποία κάθε χρόνο κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, όταν ταξιδεύουν με κατεύθυνση νότια και βόρεια αντίστοιχα, κάνουν στάσεις ανεφοδιασμού και ξεκούρασης στους υγροτόπους της Νάξου, από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους του Νοτίου Αιγαίου.


Η πυκνή βλάστηση και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην κεντρική Νάξο δημιουργούν περιοχές αναζήτησης τροφής και φωλεοποίησης μόνιμων ειδών αρπακτικών πτηνών, όπως η Γερακίνα (Buteo buteo) και η Τυτώ (Tyto alba), και η θαμνώδη, ορεινή περιοχή στο εσωτερικό του νησιού με τις απόκρημνες πλαγιές αποτελούν το ιδανικότερο ενδιαίτημα για τα μοναδικά Όρνεα (Gyps fulvus) τα οποία κατοικούν και φωλιάζουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα για την ορνιθοπανίδα της Νάξου εδώ!

Στην παράκτια Νάξο, συναντώνται υγρότοποι όλων των εκτάσεων, οι οποίοι αποτελούν ιδανικές τοποθεσίες φωλεοποίσης και αναζήτησης τροφής για θαλασσοπούλια και παρυδάτια πτηνά, καθώς και αμφίβια και έντομα.
Μικρά θηλαστικά όπως σκαντζόχοιροι, πετροκούναβα, λαγοί, πολλά είδη νυχτερίδων και τρωκτικών παρατηρούνται σε όλο το νησί.
Η τοπική πανίδα είναι επίσης πλούσια σε ερπετά όπως ο λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata), το μεσογειακό σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus), η γραμμωτή νεροχελώνα (Mauremys rivulata) και η αιγαιόσαυρα (Podarcis erhardii).
Στην Νάξο 7 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, που περιλαμβάνουν το σημαντικότερο υγρότοπο στην δυτική Νάξο, γνωστό ως Αλυκή, και μια ορεινή περιοχή όπου φωλιάζουν τα Όρνεα.
Τα Καταφύγια Άγριας Ζωής είναι προστατευόμενες περιοχές φυσικής αξίας όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που βλάπτει και υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, όπως η θήρευση, η παράνομη δόμηση, η αλιεία, η χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, ακόμα και η κοπή χλωρίδας (Νόμος 3937/2011, Άρθρο 5, Παρ. 4.3.).
Ένα μεγάλο τμήμα του νησιού έχει επίσης ενταχθεί στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης και προστασίας.
Ο υποθαλάσσιος κόσμος της Νάξου διαθέτει οικοσυστήματα όπως βραχώδεις υφάλους, υποθαλάσσια σπήλαια και λιβάδια φανερογάμων (κυρίως του είδους Posidonia oceanica).
Η δυτική ακτογραμμή χαρακτηρίζεται από μικρά βάθη και διασκορπισμένα λιβάδια Posidonia oceanica, τα οποία λειτουργούν ως “παιδικοί σταθμοί” για εκατοντάδες είδη ψαριών και ασπόνδυλων αλλά και σημεία ξεκούρασης και αναζήτησης τροφής θαλασσίων χελωνών. Εξαιτίας όμως της ανεξέλεγκτης αλιείας με συρόμενα εργαλεία και της αγκυροβόλησης, αυτά τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα υποβαθμίζονται διαρκώς.

Πολλά προστατευόμενα είδη συναντώνται στις θάλασσες της Νάξου, από θαλάσσια θηλαστικά όπως το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus) και η φώκια Monachus monachus, μέχρι θαλάσσια ερπετά όπως η χελώνα Caretta caretta, η οποία κατοικεί και φωλιάζει στο νησί, και η πράσινη χελώνα Chelonia mydas.
Διαβάστε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες της Νάξου και των Κυκλάδων εδώ!
Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έχει σκοπό όχι μόνο την προστασία και διάσωση των άγριων ζώων που το έχουν ανάγκη, αλλά και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για αυτά.
Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε διαρκώς τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού για τα είδη που παρατηρούνται στο νησί, την νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος και των Καταφυγίων Άγριας Ζωής, και προσπαθούμε να χτίσουμε μια συνεργασία με τις τοπικές Αρχές ούτως ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος και η άγρια ζωή και τα ενδιαιτήματά της να λαμβάνουν τον σεβασμό και την προστασία που τους αρμόζει.