Αλυκή – “Καταφύγιο” Άγριας Ζωής

English/Ελληνικά

Ο υδροβιότοπος “Αλυκή”

  1. Ο υδροβιότοπος “Αλυκή”
  2. Ο κύκλος ζωής της Αλυκής
    1. Πρώτες βροχοπτώσεις
    2. Ο χειμώνας
    3. Ο ερχομός της άνοιξης
    4. Η περίοδος ξηρασίας
  3. Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι απειλές στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλυκής
    1. Νομοθεσία
    2. Λαθροθηρία
    3. Καταπάτηση της παράκτιας ζώνης
    4. Η νότια Αλυκή ως χωματερή
    5. Άγνοια και αδιαφορία
  4. Επικοινωνία

Ο μοναδικός πλέον δίαυλος μεταξύ θάλασσας και Αλυκής.
Αεροφωτογραφία που δείχνει την Αλυκή πριν κατασκευαστούν ο δρόμος και το αεροδρόμιο. Η λιμνοθάλασσα ήταν μεγαλύτερη και ήταν μονίμως καλυμμένη με νερό. (άγνωστη πηγή)
Θαλασσόκεδρος και οι άγουροι καρποί του.

Ο κύκλος ζωής της Αλυκής

Το βόρειο τμήμα της Αλυκής όταν ακόμα είναι γεμάτη υφάλμυρο νερό. Αριστερά φαίνεται ο δρόμος αεροδρομίου-Αγίου Προκοπίου.

Πρώτες βροχοπτώσεις

Μεγάλος όγκος βροχών υπερχειλίζει την λιμνοθάλασσα και ρέει προς την θάλασσα εμπλουτίζοντάς την με θρεπτικά στοιχεία από το εσωτερικό του νησιού.
Βροχερή μέρα κατά την άμπωτη, Σταχτοτσικνιάς τρέφεται στην παραλία της Λαγκούνας.

Ο χειμώνας

Κιρκίρια
Λασποσκαλίδρες τρέφονται στην παράκτια ζώνη.

Ο ερχομός της άνοιξης

Χαλκόκοτες επισκέπτονται την Αλυκή κάθε Μάρτιο.
Ζευγάρι Βουβόκυκνων οι οποίοι έχουν παρατηρηθεί να φωλιάζουν στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής “Αλυκή”.

Η περίοδος ξηρασίας

Η Αλυκή τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο.
Το νότιο τμήμα της Αλυκής τον Αύγουστο.
Όταν ο υγρότοπος ξεραίνεται, αποκαλύπτονται τα αλόφυτα αρμυρήθρες που αποτελούν κρυψώνες για έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Η Αλυκή τον Αύγουστο έχει ακόμα νερό, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ξερό. Στο βάθος φαίνεται η Χώρα.
Ανθισμένη παρκινσόνια.
Βατομουριά με καρπούς ανάμεσα σε θάμνους αλιμιάς.
Κρινάκι της άμμου στις αμμοθίνες της Λαγκούνας.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι απειλές στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλυκής

Νομοθεσία

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 652/Β/04-05-04 Αριθμό 1567, στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής “Αλυκή” απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας, η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας για μη ερευνητικούς σκοπούς, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυτική βλάστηση, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση και η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών πόρων και η ένταξη έκτασης καταφυγίου άγριας ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Λαθροθηρία

Καταπάτηση της παράκτιας ζώνης

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011 Άρθρο 13 Παρ.4δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.
Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Εξαιρείται επίσης, η απολύτως αναγκαία κίνηση για την πρόσβαση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας και για τη διενέργεια υλοτομιών και τη μεταφορά δασικών προϊόντων ή εργαλείων επαγγελματικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
” και “δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.

Η παράκτια ζώνη του Κ.Α.Ζ.. Αριστερά του δρόμου, όπου υπάρχει φυτική βλάστηση, υπάρχουν αμμοθίνες ή έλη.
Οδηγός μοτοσυκλέτας καταπατά τις αμμοθίνες της Λαγκούνας.
Βαν από surfer παρκαρισμένο μες στην παραλία. Μπροστά βρίσκεται η λίμνη βόρεια του αεροδρομίου.
Τροχόσπιτο έχει κατασκηνώσει μες στις αμμοθίνες στην λιμνοθάλασσα βόρεια του αεροδρομίου.
Καλοκαιρινή περίοδος, οι surfers παρκάρουν κατά μήκος του δρόμου και αποθέτουν και σέρνουν τον εξοπλισμό τους πάνω στην βλάστηση της παράκτιας ζώνης.
Μες στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής έχει στηθεί διοργάνωση για windsurf. (πηγή: Facebook)
Μπροστά από την λιμνοθάλασσα βόρεια του αεροδιάδρομου παρατηρήθηκε προσπάθεια από επιχειρηματίες της περιοχής ανάσχεσης της φυσικής ροής θαλασσινού νερού με σακιά άμμου, ώστε να μείνει για περισσότερο καιρό στεγνή η λιμνοθάλασσα για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης.
Κοινή εικόνα το καλοκαίρι, “γουρούνα” με τουρίστες οδηγούν μες στην παράκτια ζώνη ακόμη και πάνω στις αμμοθίνες.
“Γουρούνα” εντός της παραλίας.
Αυτοκίνητα, τροχόσπιτα, βαν κατά μήκος όλου του δρόμου αεροδρομίου-Αγίου Προκοπίου και εντός του Κ.Α.Ζ..
Μες στην καλοκαιρινή περίοδο, ένα νεαρό Φοινικόπτερο επιχείρησε να ξεκουραστεί στα ρηχά της Λαγκούνας. Οι surfers που ήταν παρόντες δεν έδειξαν θέληση να απομακρυνθούν και να σεβαστούν το εξουθενωμένο πτηνό, το οποίο τελικά έδιωξαν.
Κάποιοι θεωρούν ότι οι ξερές λιμνοθάλασσες είναι πίστες για διαδρομές εκτός-δρόμου…
Σύμφωνα με τις καταγραφές μας, πρώτη φορά το 2022 Βουβόκυκνοι φώλιασαν και μεγάλωναν τους νεοσσούς τους στην Αλυκή. Δυστυχώς, όμως, αρχές του καλοκαιριού οι 2 γονείς με τους νεοσσούς τους μετακινήθηκαν προς την παραλία της Λαγκούνας, πιθανόν προς αναζήτηση τροφής και δροσιάς, όπου η όχληση από τους παρόντες surfers οδήγησε τους γονείς σε φυγή αφήνοντας πίσω τους νεοσσούς απροστάτευτους, οι οποίοι ακόμα δεν πετούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν οι νεοσσοί να χάσουν την ζωή τους.
Ακόμα και εκτός της τουριστικής σεζόν, οι λάτρεις του surf εισχωρούν στην παραλία χωρίς να νοιάζονται για/συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την όχληση στην άγρια πανίδα της περιοχής που προκαλούν.
Όταν απουσιάζει ο άνθρωπος, η παράκτια ζώνη της Λαγκούνας γεμίζει άγρια πτηνά.
Γαστερόποδα του γένους Batillaria spp στην παράκτια ζώνη αποκαλύπτονται όταν πέφτει η στάθμη της θάλασσας.
Κορμοράνοι στον δίαυλο που δημιουργείται μεταξύ θάλασσας και λιμνοθάλασσας.
Παρυδάτια πτηνά τρέφονται στην παραλία της Λαγκούνας μπροστά από την γέφυρα.
Ερωδιοί τρέφονται στα ρηχά νερά της Λαγκούνας.

Η νότια Αλυκή ως χωματερή

O Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου άρχισε να καταγράφει την παράνομη αυτή χρήση του υγροτόπου ως σημείο ρίψης κάθε λογής απορριμμάτων από το 2014 συλλέγοντας φωτογραφικό υλικό και βίντεο των υπευθύνων.

Νότια της Αλυκής την άνοιξη. Η βλάστηση έχει καλύψει την πρώην χωματερή.
Η νότια Αλυκή όπως είναι σήμερα, καλυμμένη με νερό.
Ιούνιος 2022, ο υγρότοπος είναι ακόμα καλυμμένος με νερό. Κάτω δεξιά φαίνεται η νέα χωματερή που έστησε ο Δήμος.
Στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, χιλιάδες σακούλες και οικοδομικά μπάζα συμπεριλαμβάνονται στα απορρίμματα που φαίνονται στην εικόνα.

Άγνοια και αδιαφορία

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης προσπάθειας εκμετάλλευσης αυτού του υγροτόπου, η Αλυκή έχει αλλάξει πολύ.
Η κατασκευή αναχωμάτων, η άντληση υπόγειων υδάτων, η επιχωμάτωση και το μπάζωμα εκτάσεων του υγρότοπου για καλλιέργειες και, αργότερα, για την κατασκευή αεροδρομίου, η διάνοιξη παράνομων δρόμων εντός του υγροτόπου, η δόμηση, η θήρα, η παράνομη ερασιτεχνική αλιεία, η χρήση του ως χώρο στάθμευσης και κατασκήνωσης, η χρήση του ως σημείο απόρριψης οποιουδήποτε άχρηστου υλικού, η ρύπανση από σκουπίδια και η μόλυνση από λύματα, η όχληση, η καταπάτηση της βλάστησης, των αμμοθινών, των φωλιών των άγριων πτηνών, κ.ο.κ. έφερε την Αλυκή στο σημείο που είναι τώρα.
Κάποιες από αυτές τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συνεχίζονται και αν συνεχιστούν, θα φτάσουμε στην ημέρα που η Αλυκή ως υγρότοπος και καταφύγιο άγριας ζωής δεν θα υπάρχει πια.
Αυτό εξαρτάται από όλους μας.
Εμείς, ως Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου καταγράφουμε και παρατηρούμε και, όταν χρειάζεται, καταγγέλλουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατευτεί αυτό το μοναδικό οικοσύστημα των Κυκλάδων.
Όμως μόνοι μας δεν μπορούμε να το προστατεύουμε για πάντα.
Ως πολίτες της Νάξου, είναι καθήκον μας να εκτιμήσουμε, να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε και ακόμα να αναβαθμίσουμε την άγρια φύση γύρω μας γιατί είναι κομμάτι μας, κομμάτι του σπιτιού μας, της Νάξου.
Η άγρια ζωή, η βλάστηση, το νερό και ο άνθρωπος είναι όλα συνδεδεμένα, είναι ένας κύκλος.
Σήμερα πλέον υπάρχει μια βασική περιβαλλοντική εκπαίδευση και, χάρη στην πανεύκολη πλέον πρόσβαση σε στοιχεία και δεδομένα μέσω διαδικτύου, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος γύρω μας πρέπει να λειτουργεί με κανόνες. Όπως λειτουργούμε με κανόνες για την ευζωία όλων μας στην καθημερινή ζωή, θα πρέπει να φερθούμε και έξω στην φύση, στο περιβάλλον, στην άγρια ζωή.
Παρατηρούμε ότι, πλέον, ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πως η προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος ταυτίζεται με την ποιότητα ζωής και την βιωσιμότητα της αμέσως επόμενης γενιάς, στην οποία ανήκουν τα παιδιά μας.
Ως κάτοικοι της Νάξου, έχουμε την τιμή να γειτονεύουμε με έναν τόσο όμορφο και μοναδικό υγρότοπο που ελκύει τόσα πανέμορφα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας. Παρ’ όλες τις αρνητικές ανθρωπογενείς επιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια, ο υγρότοπος της Αλυκής παραμένει ζωντανός, ένας πόλος έλξης και κοιτίδα ζωής της άγριας ζωής.
Η άγνοια και η αδιαφορία είναι ο εχθρός…
Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έγραψε αυτό το κείμενο συλλέγοντας στοιχεία που καταγράψαμε καθ’ όλη την δράση μας και θα συνεχίζουμε να καταγράφουμε, ευελπιστώντας ότι, μοιράζοντας τις γνώσεις και εμπειρίες μας, θα εμπνεύσουμε και εσάς, κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου, να σεβαστείτε και να εκτιμήσετε το Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλυκής, αλλά και όλα εκείνα τα μέρη όπου ακόμα ζει και βρίσκει προστασία η πολύτιμη άγρια ζωή.

Επικοινωνία

Οδός Παπαβασιλείου
84300, Χώρα Νάξου, Ελλάδα
(+30) 6976797070